Zdrowe ciastka Najeżone

0 (0 ocen)

  • 60 min

W lodówce znalazłam ugotowaną kaszę jaglaną i otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym, a dalej już poszło: rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, len i w efekcie wyszły z tego wspaniałe ciastka przypominające w wyglądzie Jeżyki. W środku mięciutkie, bardzo nafaszerowane bakaliami, po prostu cudo.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    • 1/2 mleka kokosowego - gęsta część
    • garść rodzynek
    • garść jagód goji
    • 3 łyżki wiórek kokosowych
    • 3 łyżki płatków migdałowych
    • 1 czubata łyżka mielonych nasion lnu
    • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Zdrowe ciastka najeżone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kaszę ugotowaną zmiksować z gęstym mlekiem kokosowym.
    • Dodać rodzynki, jagody, wiórki, płatki migdałowe i siemię lniane. Dokładnie wymieszać.
    • Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z resztą. Odstawić ciasto na 1-2 godziny.
    • Uformować kulki, które należy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć.
    • Piec 40 minut w temp 170 st.C.

Porady

Ciastka są bez glutenu, bez jajek i bez cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy