Zapiekane pomidory z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis znalazłam na blogu Kingi Paruzel, finalistki Master Chef.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    - dwa średniej wielkości pomidory
    - dwa jajka
    - 6 listków bazyli lub szczyptę suszonej
    - sól
    - pieprz
    - słodka papryka

    Dodatki:
    - 4 kromki chleba
    - 2 łyżeczki oliwy
    - 2 szczypty wegety

Zapiekane pomidory z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane pomidory do zapiekania 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
    Pomidory umyć, odkroić ich górną część i delikatnie wydrążyć miąższ.
    Do wydrążonych pomidorów włożyć po 3 listki bazyli, następnie wbić jajka.
    Jajka z góry przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 minut aż jajko się zetnie.
  • 2. Dodatkowo do naczynia żaroodpornego można włożyć 4 kromki chleba polać oliwą z oliwek, posypać delikatnie wegetą i zapiekać razem z pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy