Udka Pav Bhaji Masala

0 (0 ocen)

  • 60 min

nazwa powstała od przyprawy

  • 60 min

Składniki:

  • 6 pałeczek z kurczaka
    1 cukinia
    1 cebula
    1 pomidor
    1/4 papryczki chili
    garść borówek
    przyprawa Pav Bhaji Masala
    (w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon)
    szczypta bazylii
    sól
    oliwa

    ryż
    1 szkl ryżu
    2 szkl wody
    1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów
    1/4 papryczki chili
    szczypta kurkumy
    sól
    1 łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku

Udka pav bhaji masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W garnku zagotować 2 szkl wody, dodać posiekany czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili , sól i kurkumę. Wsypać opłukany ryż i gotować aż wchłonie cały płyn. Ryż odstawić pod przykryciem.
    Przygotować żaroodporne naczynie, leko natłuścić. Ułożyć na dnie i bokach pokrojoną na plasterki cukinię, posypać posiekaną cebulą, ułożyć plasterki pomidora, dodać papryczkę chili drobniutko posiekaną, obsypać borówkami . lekko posolić i posypać bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać przyprawą Pav Bhaji Masala, skropić oliwą i ustawić na warzywach.
    Piec w temp 180 st z termoobiegiem przez pół godziny.
    Podawać z ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy