Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak truskawek.
60 min
Składniki:
Biszkopt upiekłam sama, w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13316/biszkopt-przepis-podstawowy-niezawodny-.html - upiekłam go w tortownicy o średnicy 32cm, przekroiłam na pół i wykorzystałam połowę - drugą zafoliowałam i zamroziłam.
1kg świeżych truskawek
1 słodkiej śmietanki 30 % 1/2
3 opakowania galaretki w proszku o smaku truskawkowym
1 opakowanie galaretki w proszku o smaku cytrynowym
3 łyżki cukru pudru
1 blat biszkopt
Truskawkowy śmietanowiec izy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 galaretki truskawkowe rozpuścić razem w 0,5 l gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Trzecią truskawkową i cytrynową rozpuścić każdą osobno w normalnej ilości wody czyli po 0,5 l. Gdy cytrynowa przestygnie, połową nasączamy blat biszkoptowy ułożony na dnie tortownicy o dopasowanej średnicy. Resztę mieszamy z tą jedną galaretką truskawkową. Truskawki płuczemy i dokładnie osączamy; kroimy na ćwiartki. Kiedy dwie rozpuszczone razem galaretki będą zimne, ale płynne ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie cały czas ubijając wlewamy pomału galaretki a kiedy masa będzie jednorodna przerywamy ubijanie. Do masy dokładamy ok. 1/3 truskawek, mieszamy i wykładamy masę na biszkopt – wstawiamy do lodówki aby stężała a to trwa krótko. Na wierzchu układamy dookoła gęsto resztę truskawek i zalewamy tężejącą mieszanką galaretki truskawkowej i cytrynowej. Odstawiamy, najlepiej na całą noc, do lodówki aby całość dobrze się ścięła.
Komentarze