Torcik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Banany obrać i ugnieść widelcem dodać olej, rozmącone jajko, cukier i esencję waniliową. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, dodać do reszty składników. Wymieszać i przełożyć do formy(20x10). Piec e temp. 170 st. ok. 1 godziny.
Krem
Jajka,cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotować wlać wcześniej zmieszane produkty gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia dodać czekoladę, dobrze rozmieszać, ostudzić. Zmiksować margarynę i banany,następnie dodawać ostudzony krem. Dobrze całość wyrobić mikserem.
Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą. Torcik można udekorować polewą,bitą śmietaną i owocami.
Porady
Do masy można dodać pokrojoną w kawałeczki czekoladę.
Komentarze