Torcik bananowy

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na cudownie wyglądający i obłędnie smakujący torcik bananowy. To pyszne ciasto, które przygotowuje się bez pieczenia, dlatego jeśli nie mamy za bardzo czasu, a chcemy zrobić bliskim słodką niespodziankę, to torcik ten idealnie spełni nasze oczekiwania. Samo wykonanie nie jest trudne, a większość składników jest łatwo dostępna i możemy je szybko kupić.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    - 80 g cukru
    - 500 ml mleka (dodatkowo około 200 ml do nasączenia biszkoptów)
    - 200 g miękkiego masła
    - 2 czubate łyżki kakao
    - 2 opakowania podłużnych biszkoptów
    - 2 banany
    - sok z 1/2 cytryny
    - 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
    - czekolada gorzka do posypania
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Torcik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować.
    2. Do pozostałego mleka dodać budyń i dokładnie wymieszać tak, aby nie zostały grudki.
    3. Dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń.
    4. Ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia (ważne jest to, aby budyń miał temperaturę pokojową jak masło).
    5. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch (przez około 2-3 minuty).
    6. Następnie dodawać ostygnięty budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
    7. Tak przygotowany krem podzielić na dwie równe części.
    8. Do jednej części dodać kakao i wymieszać mikserem.
    9. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
    10. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    11. Spód tortownicy wyłożyć nasączonymi w mleku biszkoptami.
    12. Następnie położyć na nich jasną warstwę kremu i wyrównać. Ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów.
    13. Wyłożyć ciemny krem i wyrównać.
    14. Na kremie ułożyć banany lekko je wciskając.
    15. Ubić schłodzoną śmietankę. Wyłożyć ją na ciasto i wyrównać.
    16. Wierzch posypać startą na tarce na dużych oczkach ulubioną czekoladą.
    17. Ciasto wstawić do lodówki.
    18. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z tortownicy i położyć na paterze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować