Tarta serowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, idealnie krucha i delikatna, pachnąca oliwą ziołową, z dodatkiem sera camembert nadaje się na romantyczną kolację we dwoje. Moja królowa tart.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 grubo mielonego pieprzu
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody
    6 łyżek zimnego masła

    1 łyżka musztardy dijon
    1/2 szklanki startego sera gouda
    1 1/2 sera camembert
    pomidorki daktylowe (ok 10 sztuk)
    5 pomidorów suszonych

    Oliwa ziołowa:
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    1/4 szklanki natki pietruszki
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 rozdrobniony liść laurowy
    1 ząbek czosnku

Tarta serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na tartę wkładamy do miski i za pomocą miksera łączymy ze sobą. Połączone ciasto zlepiamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • pomidorki 2. Pomidorki przekrawamy na pół, camembert kroimy na paski. Zimne ciasto wałkujemy na stolnicy i rozkładamy w formie, następnie smarujemy musztardą dijon i równomiernie rozkładamy sery z pomidorkami.
  • oliwa 3. Składniki na oliwę ziołową łączymy ze sobą. Gotową mieszanką polewamy tartę. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Tartę pieczemy ok 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy