Surówka wiosenna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przyszła wiosna i chętnie sięgamy po świeże warzywa. Ta surówka to bomba witaminowa.

Składniki:

  • ● pęczek rzodkiewek
    ● biała część pora
    ● 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
    ● kilka liści sałaty
    ● sól
    ● pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
    ● cukier
    ● mały jogurt naturalny

Surówka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty dokładnie myjemy
    pod bieżącą wodą, osuszamy
    w suszarce do sałaty
    lub papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Rozkładamy na
    talerzach.
  • 2. Pora dokładnie oczyszczamy
    (najlepiej przekroić go
    wzdłuż i umyć pod bieżącą
    wodą), kroimy w cienkie półplasterki.
    Cebule dymki myjemy,
    dokładnie osączamy
    i drobniutko siekamy razem
    ze szczypiorkiem.
  • Surówka wiosenna 3. Rzodkiewki myjemy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Mieszamy z pokrojonym
    porem i dymką.
  • 4. Jogurt przyprawiamy do
    smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Sosem jogurtowym polewamy
    sałatkę, na kilkanaście
    minut wkładamy do
    lodówki, by się schłodziła.
    Przed podaniem mieszamy
    i wykładamy na liście sałaty.

Porady

● Do sosu jogurtowego możemy dodać drobno posiekany koperek, ewentualnie szczyptę ostrej papryki lub łyżeczkę keczupu, jeśli wolimy sosy o bardziej zdecydowanym smaku.

Notka redakcyjna

PPK_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy