Surówka wielowarzywna

0 (0 ocen)

Surówka jest lekka, smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin. Zawsze przyrządzam ją z podwójnej porcji i mam ją na kilka dni, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

  • 0,5 główki białej kapusty
    1 papryka czerwona
    4 ogórki kiszone
    4 łodygi selera naciowego
    2 marchewki
    1 jabłko
    pół pęczka natki pietruszki
    4 łyżki oleju lnianego
    1 łyżka musztardy delikatesowej
    sok z cytryny
    sól, pieprz
    cukier

Surówka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, marchewkę i jabłko obieramy. Wszystkie warzywa i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota z tarczą do tarcia. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, olej oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy