Bardzo orzeźwiająca, aromatyczna, a przede wszystkim smaczna i zdrowa. Szczerze polecam :)
30 min
Składniki:
Surówka na zdrowie:
-1 średniej wielkości cukinia
-1 mała kalarepka
-1 mały żółty burak
-1 średniej wielkości marchewka
-1 jabłko
-1 czerwona cebula
-garść orzechów włoskich
Sos:
-sok z połowy limonki
-1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
-1 łyżka musztardy
-1 łyżka cukru trzcinowego
-1/2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
-sól morska
-pieprz czarny (świeżo mielony)
-6-8 łyżek oliwy lub dobrej jakości oleju
Surówka na zdrowie z cukinią, kalarepą i burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe warzywa tniemy w cieniutkie słupki, ta metoda nazywa się „Julienne”. Dzięki niej surówka wygląda bardzo efektownie, i nabiera znacznie walorów smakowych. Ze skóry obieramy tylko cebulę, marchew, buraka i kalarepę. Resztę warzyw tylko myjemy. Orzechy prażymy na suchej patelni i niezbyt drobno siekamy. Składniki sosu dobrze ze sobą mieszamy i polewamy warzywa. Lekko mieszamy, posypujemy orzechami.
Porady
Ta surówka najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed podaniem możnaj ją wstawić do lodówki na ok.30min.
Komentarze