Surówka na zdrowie z cukinią, kalarepą i burakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo orzeźwiająca, aromatyczna, a przede wszystkim smaczna i zdrowa. Szczerze polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • Surówka na zdrowie:

    -1 średniej wielkości cukinia
    -1 mała kalarepka
    -1 mały żółty burak
    -1 średniej wielkości marchewka
    -1 jabłko
    -1 czerwona cebula
    -garść orzechów włoskich

    Sos:

    -sok z połowy limonki
    -1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    -1 łyżka musztardy
    -1 łyżka cukru trzcinowego
    -1/2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    -sól morska
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -6-8 łyżek oliwy lub dobrej jakości oleju

Surówka na zdrowie z cukinią, kalarepą i burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe warzywa tniemy w cieniutkie słupki, ta metoda nazywa się „Julienne”. Dzięki niej surówka wygląda bardzo efektownie, i nabiera znacznie walorów smakowych. Ze skóry obieramy tylko cebulę, marchew, buraka i kalarepę. Resztę warzyw tylko myjemy. Orzechy prażymy na suchej patelni i niezbyt drobno siekamy. Składniki sosu dobrze ze sobą mieszamy i polewamy warzywa. Lekko mieszamy, posypujemy orzechami.

Porady

Ta surówka najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed podaniem możnaj ją wstawić do lodówki na ok.30min.

Komentarze

Podobne przepisy