Stynki z patelni na grillowanej grzance

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonała przystawka, rybki są bardzo wyraziste w smaku i pachną świeżym ogórkiem, świeże do zdobycia tylko w okresie zimowym aczkolwiek nie tracą walorów smakowych po zamrożeniu.

  • 30 min

Składniki:

  • stynki - wg uznania
    1 bagietka
    1 czerwona cebula
    1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
    1 słoiczek kaparów
    1 cytryna
    mąka do oprószenia rybek
    olej
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Stynki z patelni na grillowanej grzance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stynki myjemy, oprószamy w mące z solą i pieprzem, smażymy na oleju aż się ze złocą, odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru oleju
  • 2. Bagietkę kroimy pod kątem w plastry około 3cm, skrapiamy olejem i grillujemy za patelni do tego przystosowanej. W tym samym czasie możemy zmiksować pomidory z kaparami, będzie to pasta do smarowania kromek bagietki, które już możemy zdjąć z patelni.
    Teraz przyszedł czas na przygotowanie szybkiej salsy.
    Kroimy cebulę w krążki, siekamy natkę pietruszki, wyciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy, odstawiamy na 3 minuty aby się przegryzło.
  • 3. Rumiane kromeczki układamy, smarujemy pastą pomidorową, na nie układamy kilka rybek, przykrywamy to wcześniej przygotowaną salsą z cebuli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy