Doskonała przystawka, rybki są bardzo wyraziste w smaku i pachną świeżym ogórkiem, świeże do zdobycia tylko w okresie zimowym aczkolwiek nie tracą walorów smakowych po zamrożeniu.
30 min
Składniki:
stynki - wg uznania
1 bagietka
1 czerwona cebula
1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
1 słoiczek kaparów
1 cytryna
mąka do oprószenia rybek
olej
natka pietruszki
sól, pieprz
Stynki z patelni na grillowanej grzance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Stynki myjemy, oprószamy w mące z solą i pieprzem, smażymy na oleju aż się ze złocą, odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru oleju
2.Bagietkę kroimy pod kątem w plastry około 3cm, skrapiamy olejem i grillujemy za patelni do tego przystosowanej. W tym samym czasie możemy zmiksować pomidory z kaparami, będzie to pasta do smarowania kromek bagietki, które już możemy zdjąć z patelni.
Teraz przyszedł czas na przygotowanie szybkiej salsy.
Kroimy cebulę w krążki, siekamy natkę pietruszki, wyciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy, odstawiamy na 3 minuty aby się przegryzło.
3.Rumiane kromeczki układamy, smarujemy pastą pomidorową, na nie układamy kilka rybek, przykrywamy to wcześniej przygotowaną salsą z cebuli.
Komentarze