Sos z kurek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny sos, którym zachwycą się nie tylko grzybiarze.

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 1/2 kg kurek (oczyszczone, umyte, osuszone)
    2 małe cebule
    2 łyżki śmietanki 18%
    1 łyżka mąki
    olej lub masło do smażenia
    sól, pieprz
    pół kostki warzywnej

Sos z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. Cebulę drobno siekam i smażę na patelni aż się zeszkli.
  • kurki 2. Drobno pokrojone, oczyszczone, umyte i osuszone kurki smażę przez ok. 15 minut na małym ogniu.
  • sos z kurek składniki 3. W pół szklanki wrzątku rozpuszczam kostkę warzywną.
    Bulion, cebulę i kurki umieszczam w garnku, gotuję na małym ogniu. Dodaję śmietanę rozmieszaną z mąką tak by nie było grudek. Doprawiam solą, pieprzem do smaku. Podaję z ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy