Pyszny sos, którym zachwycą się nie tylko grzybiarze.
15 min
Składniki:
ok. 1/2 kg kurek (oczyszczone, umyte, osuszone)
2 małe cebule
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżka mąki
olej lub masło do smażenia
sól, pieprz
pół kostki warzywnej
1.Cebulę drobno siekam i smażę na patelni aż się zeszkli.
2.Drobno pokrojone, oczyszczone, umyte i osuszone kurki smażę przez ok. 15 minut na małym ogniu.
3.W pół szklanki wrzątku rozpuszczam kostkę warzywną.
Bulion, cebulę i kurki umieszczam w garnku, gotuję na małym ogniu. Dodaję śmietanę rozmieszaną z mąką tak by nie było grudek. Doprawiam solą, pieprzem do smaku. Podaję z ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO!
Komentarze