Smak dzieciństwa - pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Któż nie pamięta ich smaku z dzieciństwa? Pyszne pierogi z jagodami robiła dla mnie moja mama, teraz ja robię je dla mojej rodziny :-)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    200 ml gorącej wody
    30 g masła
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    0,5 kg jagód

    Dodatki:
    Śmietana lub stopione masło
    Cukier puder

Smak dzieciństwa - pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. W gorącej wodzie roztopić masło. W mące zrobić pośrodku zagłębienie, wlewać porcjami gorącą wodę z roztopionym masłem, zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

    Ciasto rozwałkować i rozciąć na kwadraty o boku długości ok. 8 cm. Na placuszki nakładać ok. 2 łyżeczek jagód, starannie zlepiać brzegi.

    Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować ok. 3-4 minut. Wyjść łyżką cedzakową. Podawać posmarowane śmietaną lub polane roztopionym masłem i posypane obficie cukrem pudrem.

    Dużego apetytu i pysznego smaku!

Porady

Mimo że pierogi wylepiam z kwadratów, to po sklejeniu brzegów odcinam nadmiar ciasta na półokrągło i zaginam brzegi w ozdobną falbankę - można oczywiście też tylko widelcem poprzyciskać, by mieć pewność, że pierogi podczas gotowania się nie rozkleją i nie wypłyną z nich jagódki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy