Śliwkowiec z cynamonową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Większą częścią ciasta wyłożyć dno blaszki (25/35 cm.), posypać bułką tartą i podpiec 15 minut w 180*C. Mniejszą część ciasta zamrozić.
2.Pianka cynamonowa:
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.Mąką ziemniaczaną wymieszać z cynamonem i dodać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać.
3.Przełożenie:
Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu. Na śliwki wylać pianę cynamonową, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180*C.
Komentarze