Śliwkowe ciasto z migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie ciasto ze śliwkami to same pyszności

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - masło schłodzone: 100 gramów
    - cukier kryształ: 4 łyżki
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy 16g: 0.5 opakowania
    KRUSZONKA MIGDAłOWA::
    - mąka pszenna: 8 łyżek
    - płatki migdałowe: 5 łyżek
    - masło: 4 łyżki
    - cukier kryształ: 5 łyżek
    DODATKI::
    - śliwki świeże: 0.5 kilograma
    - blaszka okrągła Q 26 cm: 1 sztuka

Śliwkowe ciasto z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy posiekać nożem masło schłodzone z mąką,cukrami i żółtkami jaj.
    Wszystko zagnieść szybko rękoma formując kulę i włożyc do lodówki na 30 minut.
  • 2. Śliwki opłukać,przekroić na pół i wyjąć pestki.
  • 3. Zrobic kruszonkę migdałową rozgniatając palcami podane składniki.
  • 4. Na wysmarowaną tłuszczem okragłą blaszkę wyłozyć ciasto na to połówki śliwek skórkami do dołu.
    Na śliwki posypać kruszonkę i piec w piekarniku w tem.175 stopni przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy