Sernik czarno-biały z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta połączyć, szybko wyrobić (łyżką lub ręką do połączenia składników). Ciasto będzie bardzo klejące, ale takie ma być. Podzielić na dwie porcje, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.
2.Ser, jajka i cukier wrzucić do miski i zmiksować. Budyń rozpuścić w mleku i dodać do masy serowej, krótko zmiksować.
Blachę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jedną część ciasta czekoladowego, lekko ugnieść. Wylać masę serową, na wierzchu rozłożyć jagody. Zetrzeć drugą część ciasta czekoladowego. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylnych drzwiczkach piekarnika.
3.Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej, dobrze wymieszać. Gotową polewą udekorować ostudzony sernik. Posypać borówkami lub jagodami. Schłodzić w lodówce.
Komentarze