Sernik czarno-biały z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj mam dla was sernik z jagodami między warstwami pysznego czekoladowego ciasta, udekorowany czekoladą i borówkami amerykańskimi. Przepyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

    2 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 żółtka
    300g masła
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 kopiaste łyżki kakao

    Masa serowa:

    1 1/2kg sera na sernik (z wiaderka, ale dobrej jakości)
    5 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2,5 szklanki jagód

    Dodatkowo:

    100g gorzkiej czekolady
    1 łyżka oleju rzepakowego
    borówki amerykańskie lub jagody


Sernik czarno-biały z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta połączyć, szybko wyrobić (łyżką lub ręką do połączenia składników). Ciasto będzie bardzo klejące, ale takie ma być. Podzielić na dwie porcje, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.
  • 2. Ser, jajka i cukier wrzucić do miski i zmiksować. Budyń rozpuścić w mleku i dodać do masy serowej, krótko zmiksować.

    Blachę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jedną część ciasta czekoladowego, lekko ugnieść. Wylać masę serową, na wierzchu rozłożyć jagody. Zetrzeć drugą część ciasta czekoladowego. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylnych drzwiczkach piekarnika.
  • 3. Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej, dobrze wymieszać. Gotową polewą udekorować ostudzony sernik. Posypać borówkami lub jagodami. Schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy