Sprytne, pyszne makowe ciasteczka do porannej kawki. Może dla kochanej rodzinki, lub ulubionych przyjaciół i znajomych.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
mąka pszenna 125 g
cukier puder 40 g
masło 80 g
ser ricotta 20 g (opcjonalnie )
suchy mak 30 g
tarty imbir 1 łyżeczka z sokiem
szczypta cukru waniliowego
aromat migdałowy kilka kropli
Serduszko do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, imbir, mak i aromat migdałowy. Schłodzone masło drobno kroimy, dodajemy do mąki razem z ricottą i zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość od 1/2 do 1 cm
i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 11-12 minut.
Komentarze