Serduszko do kawy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sprytne, pyszne makowe ciasteczka do porannej kawki. Może dla kochanej rodzinki, lub ulubionych przyjaciół i znajomych.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 125 g
    cukier puder 40 g
    masło 80 g
    ser ricotta 20 g (opcjonalnie )
    suchy mak 30 g
    tarty imbir 1 łyżeczka z sokiem
    szczypta cukru waniliowego
    aromat migdałowy kilka kropli

Serduszko do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serduszka 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, imbir, mak i aromat migdałowy. Schłodzone masło drobno kroimy, dodajemy do mąki razem z ricottą i zagniatamy ciasto.

    Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość od 1/2 do 1 cm
    i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka.
    Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 11-12 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy