Sałatka z bobu i jajek

0 (0 ocen)

  • 35 min

Sezon na bób rozpoczęty. Bób jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B i dużo kwasu foliowego. Warto jeść bób ze skórkami, bo to w niej znajduje się najwięcej wartościowych składników. Jednak ja za nią nie przepadam, dlatego bób obieram.

  • 35 min

Składniki:

  • około 500 g bobu
    woda
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

    2-3 jajka
    garść rukoli
    garść słonecznika
    szczypiorek
    sól truflowa

    łyżka majonezu
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub smietany
    duży ząbek czosnku
    sól, pieprz
    -

Sałatka z bobu i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bób opłukać pod bieżącą wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.
    Przełożyć bób do garnka, zalać wodą - powinny jej być tak dwa razy więcej niż bobu.
    Dodać cukier i zagotować - gotować 15-20 minut młody bób, starszy 30 minut, a między czasie dosypać sól.
    W między czasie ugotować jajka na twardo - od zagotowania około 6-7 minut.
    Ostudzone ziarna obrać ze skórki, jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.
    Na talerz wyłożyć rukolę, bób, jajka.
    Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim sałatkę.
    Szczypiorek posiekać i posypać sałatkę.
    Doprawić całość solą truflową i pieprzem ziołowym.
    Wymieszać majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Gotowym sosem polać sałatkę.

Komentarze

Podobne przepisy