Sałatka szopska

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bałkańska klasyka, doskonała jako przystawka przed daniami z pieczonego czerwonego mięsa.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 500 gramów
    - papryka zielona: 250 gramów
    - żółta cebula: 100 gramów
    - świeży ser solankowy: 200 gramów
    - olej słonecznikowy: 5 łyżek
    - ocet jabłkowy: 2 łyżki
    - pieprz czarny: 1 szczypta

Sałatka szopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki sałatki szopskiej 1. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Paprykę i cebulę drobno siekamy. Warzywa mieszamy i doprawiamy olejem, octem i pieprzem. Całość posypujemy grubą warstwą drobno startego sera.

Komentarze

Podobne przepisy