Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje.
Składniki:
120 g makaronu w kształcie ryżu
0,5 papryki świeżej
3 łyżki kukurydzy z puszki
10 cm zielonego ogórka sałatkowego
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
Sałatka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Komentarze