Mało kto wie, że niektóre z naszych kwiatów, są nie tylko ozdobą rabat i ogrodów ale i smacznym dodatkiem do sałatek i nie tylko. Wiosenne bratki to piękne i smaczne kwiatki
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- szpinak w liściach (młode liście): 1 pęczek
- chleb przenny: 0.25 sztuki
- kwiaty bratka: 10 sztuk
- sałata liście: 0.5 pęczka
- pomidor: 2 sztuki
- ogórek śiweży: 1 sztuka
- zioła do sałatek: 1 opakowanie
- masło: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
Sałatka bratkowo - szpinakowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę i szpinak dokładnie umyć i zostawić do odcieknięcia wody na sicie.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę.
2.Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę, masło rozpuścić na patelni, wrzucić pszenną kostkę, posypać ziołami do sałatek i przyrumienić na złoty kolor.
3.Lście szpinaku dodać w całości, sałatę porwać na strzępy, dodać pomidory, ogórek, grzanki, i polać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do sałatek. Na samym końcu na wierzchu sałatki ułożyć umyte kwiaty bratka.
Komentarze