Sałatka bratkowo - szpinakowa z grzankami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mało kto wie, że niektóre z naszych kwiatów, są nie tylko ozdobą rabat i ogrodów ale i smacznym dodatkiem do sałatek i nie tylko. Wiosenne bratki to piękne i smaczne kwiatki

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak w liściach (młode liście): 1 pęczek
    - chleb przenny: 0.25 sztuki
    - kwiaty bratka: 10 sztuk
    - sałata liście: 0.5 pęczka
    - pomidor: 2 sztuki
    - ogórek śiweży: 1 sztuka
    - zioła do sałatek: 1 opakowanie
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki

Sałatka bratkowo - szpinakowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka bratkowo - szpinakowa z grzankami 1. Sałatę i szpinak dokładnie umyć i zostawić do odcieknięcia wody na sicie.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę.
  • Sałatka bratkowo - szpinakowa z grzankami 2. Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę, masło rozpuścić na patelni, wrzucić pszenną kostkę, posypać ziołami do sałatek i przyrumienić na złoty kolor.
  • Sałatka bratkowo - szpinakowa z grzankami 3. Lście szpinaku dodać w całości, sałatę porwać na strzępy, dodać pomidory, ogórek, grzanki, i polać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do sałatek. Na samym końcu na wierzchu sałatki ułożyć umyte kwiaty bratka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2014

Komentarze

Podobne przepisy