Rosół - smak dzieciństwa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Łatwy

Rosół który robiła moja (i pewnie Wasza ) babcia, czujecie ten smak ?
Makaron zagniatany własnoręcznie , dużo warzyw, żadnych polepszaczy czy "żółtych" przypraw.
Długo pyrczał na kuchence , powoli , niespiesznie, zupełnie inaczej niż czas w dzisiejszych czasach.
A po całej nocy w lodówce galaretka.
To własnie MÓJ rosół :)

  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe udka kurczaka zagrodowego
    1 skrzydło z indyka
    5 marchewek
    2 pietruszki
    1 seler ( kiedy jest młody dodaję z nacią)
    1 por
    sól

    Zielona pietruszka do posypania

Rosół - smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać obrane pokrojone warzywa,sól 1 łyżka.
    Przykryć, gotować na małym ogniu kilka godzin nie dopuszczając do zagotowania się zupy. ubytek wody uzupełniać przegotowaną wodą.
    Po około 4-5 godzinach zdjąć z ognia,mięso oddzielić od kości, pokroić, marchewkę pokoroić w talarki.
    Osobno ugotować makaron w osolonej wodzie.
    Polecam Lubellę Jajeczną 5 jaj.
    Smakuje jak "dawniej" :)
    Makaron wyłożyć na talerz, dodać mięso i marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, zalać rosołem i SMACZNEGO !

Porady

Na bazie tego cudownego rosołu można robić wszelkie inne zupy, czy mrozić w małych porcjach tak żeby zawsze był pod ręką.

Komentarze

Podobne przepisy