Rolowana bagietka z łososiem i twarożkiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kanapki nieco inaczej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bagietka lub paluch (jeśli paluch to raczej dwie sztuki): 1 sztuka
    - chudy twaróg: 100 gramów
    - łosoś wędzony: 150 gramów
    - ogórek wężowy: 0.5 sztuki
    - Posiekany koperek: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie: 0.33 łyżeczki
    - jogurt grecki: 2 łyżki
    - skórka otarta z cytryny: 0.33 łyżeczki
    - sól, biały pieprz do smaku: 1 szczypta
    - ewentualnie kilka listków dowolnej sałaty: 5 sztuk

Rolowana bagietka z łososiem i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem razem z jogurtem, skórką cytrynową, przyprawić ziołami, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
    Z ogórka zdjąć obieraczką do warzyw podłużne, cienkie plastry.
    Paluchy rozciąć z jednego boku, ale nie do końca. Miąższ ugnieść palcami. Wnętrze posmarować twarożkiem. Do środka włożyć plastry łososia, ogórka i ewentualnie sałaty. Zwinąć tak, jak się zwija roladę. Owinąć folią aluminiową (można założyć gumkę recepturkę) i włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu kroić w plastry.
  • 2. do czasu przygotowania nie wliczyłam czasu chłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy