Racuszki z dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne racuszki na słodko.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - miąższ dyni: 20 dekagramów
    - mąka: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 2 szczypty
    - slodka śmietanka: 3 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżeczka
    - cynamon: 0.33 łyżeczki
    - mielony imbir: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Racuszki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzeć na dużych oczkach. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Żółtko utrzeć z cukrem i masłem. Dodać do masy dyniowej razem ze śmietanką. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Smażyć na rumiano. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub brązowym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy