Racuszki z dyni

5 (173 ocen)

  • 30 min

Świeża dynia już od jakiegoś czasu pojawia się na straganach. Lubie to warzywo i często przyrządzam go w różny sposób. Dzisiaj wspaniałe , szybkie w wykonaniu racuszki . Ze względu na ich smak można je podawać z dodatkami słodkimi i słonymi.

  • 30 min

Składniki:

  • 80 dag dyni Hokkaido
    3 jajka
    4 dag tłuszczu
    15 dag mąki
    Sól
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Racuszki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynię opłucz, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
    2. Żółtka utrzyj z masłem, solą i cukrem na pulchną masę
    3. Dodaj powoli starta dynie i mąkę
    4. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą
    5. Na patelni rozgrzej tłuszcz
    6. Na patelnię nakładaj łyżką nieduże porcje masy i lekko rozpłaszczaj
    7. Smaż z każdej strony na złoty kolor
    8. Podaj z gęstym sosem pomidorowym lub śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować