Pysio

0 (0 ocen)

  • 20 min

To ciasto jest właśnie dla ciebie

  • 20 min

Składniki:

  • jajka 6 szt
    mąka 1 szklanka
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    ocet 1 łyżka
    cukier 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    sok zielony pysio 4 szklanki
    budyń waniliowy 3 opakowania cukier 0,5 szklanki
    śmietana 30% 2 szklanki
    żelatyna 4 łyżeczki
    wiórki kokosowe 1 opakowanie

Pysio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek
    Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
    Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.
  • 2. KREM
    Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku.
    Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.
    Gotować aż zgęstnieje.
  • 3. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.
    Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.
  • 4. Ciasto przekroić na 2 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną. Posypać wiórkami kokosowymi.
  • 5. Wstawić do lodówki na 3 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy