pstre oczka

0 (0 ocen)

Najlepsze dla mojego taty, który uwielbia tego rodzaju ciasta. Truskawki i galaretka dobrze pasują na ciepłe dni.

Składniki:

  • biszkopt:6jajek,1szklanka cukru, 6 łyżek mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    krem:2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, 1/2 szklanki kaszy mannej.
    do nasączenia:1 łyżka rumu, 1/2 szklanki przegotowanej wody, sok z cytryny, 2 łyżki cukru.
    dodatkowo:3 paczki herbatników, 1 galaretka, dowolne owoce(np.truskawki), polewa

Pstre oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Oddzielam białka od żółtek miksując je na sztywną piane. Do żółtek dodaje cukier- miksuje, dodaje ubitą piane-mieszam i resztę składników. Gotowe ciasto wkładam do piekarnika na 180 stopni na około 25-30 minut.
  • 2. krem:
    mleko i cukier zagotuje następnie dodaje kasze manną do zgęstnienia-studzę.
    Masło ucieram dodając ugotowaną kaszę manną.
  • dziurki 3. Gotowy biszkopt przekrajam na dwie części. Z jednej części wykrajam dziurki szklanką literatką.
  • 4. składanie
    1 część biszkoptu nasączam, smaruje masą nie za grubo na to układam herbatniki-nasączam delikatnie polewając łyżeczką, następnie znowu masa i herbatniki, ponownie masa a na to 2 część biszkoptu z dziurkami..
  • owocowe szaleństwo 5. Do wykrojonych dziurek wkładam owoce i zalewam je tężejącą galaretką.
    Dookoła zalewam ciasto polewą.
  • dla łasuchów 6. Z pozostałych wykrojonych biszkopcików można zrobić ciasteczka. Wystarczy marmolada i polewa.
  • Smacznego 7. Gotowe ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy