Warzywna tarta z dodatkiem kurczaka

0 (0 ocen)

Uwielbiam tarty, zarówno te wytrawne, jak i słodkie

Składniki:

  • Ciasto kruche (spód):
    30 dag mąki
    2 jajka
    17 dag masła
    szczypta soli i gałki muszkatałowej

    Farsz:
    1-2 pomidory (ew. pomidory w puszcze)
    1 pierś z kurczaka
    kukurydza z puszki
    1 marchew
    1/2 papryki
    mozarella (kulka)
    brokuł
    20 dag pieczarek
    sól, pieprz
    oregano, bazylia, zioła prowansalskie (i inne przyprawy wedle uznania)

Warzywna tarta z dodatkiem kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z 1 żółtkiem i 1 jajkiem. Dodać przyprawy, masło i posiekać. Zagnieść ciasto i uformować w kulkę, następnie wstawić na ok 30-60 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć formę do tarty. Piec w 180 stopniach ok 15 min.
  • 2. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na patelni. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i startą marchew. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wedle uznania i podsmażyć na drugiej patelni.
  • Tarta warzywna 2 3. Podsmażone składniki wyłożyć na podpieczony spód. Dodać kukurydzę z puszki, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory (ewentualnie z puszki, ale bez sosu). Doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, bazylią. Na wierzch wyłożyć pokrojoną w plastry mozarellę i posypać oregano. Piec w takiej samej temperaturze ok 30 min. Smacznego :)

Porady

Ilość składników farszu dajemy wedle upodobań.

Komentarze

Podobne przepisy