Przepiórcze jajka w koszulkach na szpinaku

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Sposób na szybkie i zdrowe śniadanie

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 20 dag młodych listków szpinaku
    10 dag dojrzałego pomidora
    5 jajek przepiórczych
    50 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżka octu winnego
    1 ząbek czosnku
    sól
    ognista mieszanka przypraw w młynku lub pieprz kolorowy

Przepiórcze jajka w koszulkach na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy 750 ml wody.

    Szpinak dokładnie płuczemy letnią wodą. Mokry wrzucamy na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Dodajemy obrany i posiekany w bardzo drobną kostkę czosnek. Doprawiamy odrobiną soli.
  • 2. Na talerzu układamy pokrojonego w cienkie plasterki pomidora. Polewamy go jogurtem naturalnym. Na środku układamy sporą porcję szpinaku. Po bokach rozkładamy resztę.
  • 3. Zmniejszamy ogień pod gotującą się wodą, dodajemy ocet winny. Wbijamy do szklanki po jednym jajku i delikatnie wlewamy do wody. Gotujemy około 30 sekund.
  • 4. Jajka przepiórcze w koszulkach układamy na szpinaku. Posypujemy ognistą mieszanką przypraw lub pieprzem kolorowym.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy