POMARAŃCZOWE MUFFINKI Z CZEKOLADOWYMI GROSZKAMI

0 (0 ocen)

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu muffinki, ich zaletą jest również to że dzięki serkowi ricotta dłużej zachowuja świeżość.

Składniki:

  • Skadniki podstawowe:
    150 ml serka ricotta
    20 dag mąki
    3 łyżki groszków czekoladowych

    Skadniki pomocnicze:
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 jajko
    15 dag cukru krysztalu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka startej skórki z pomarańczy
    sok z 1/2 pomarańczy

    Lukier pomarańczowy:
    sok z 1/2 pomarańczy
    1/2 szklanki cukru pudru

    Foremki na muffinki

Pomarańczowe muffinki z czekoladowymi groszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajko ubić z cukrem do białości, zminiejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąke przesianą z proszkiem, olej oraz ser ricotta. Na końcu dodać groszki czekoladowe i delikatnie wymieszać.Pieczenie: ok. 45 minut w piekarnku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. Lukier pomarańczowy: sok z pomarańczy dobrze ubić cukrem pudrem, polać nim muffinki.

Komentarze

Podobne przepisy