Zdrowe ciastka gryczane z czekoladowymi groszkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, zdrowe , bezglutenowe ciastka na mace gryczanej, z dodatkiem czekoladowych groszków :)

  • 40 min

Składniki:

  • 210 g maki gryczanej
    120 g masła
    1 duże jajko
    1.5 łyżki Molasses
    szczypta soli
    1 opakowanie mlecznych groszków czekoladowych (100 g)
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej do wypieków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Zdrowe ciastka gryczane z czekoladowymi groszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka gryczane 1. Masło zmiksować z molasses , dodać jajko, sól, cukier waniliowy. na końcu mąkę gryczaną oraz proszek do pieczenia wraz z sodą , wymieszać, potem jeszcze dodać czekoladowe groszki, zagnieść ciasto.
    Ciasto będzie dość klejące.

    Naoliwioną dłonią formować z ciasta male kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego .
    Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość znacznej odległości i delikatnie je spłaszczyć .

    Blaszkę wstawić do nagrzanego, do 170 C , piecyka i piec przez około 15-20 minut.
    Upieczone ułożyć na kratce i poczekać , aż wystygną.

    Ciasteczka najlepsze są takie troszkę chrupiące.

Porady

zamiast molasses można użyć ciemnego cukru trzcinowego .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować