Zdrowe ciastka gryczane z czekoladowymi groszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować z molasses , dodać jajko, sól, cukier waniliowy. na końcu mąkę gryczaną oraz proszek do pieczenia wraz z sodą , wymieszać, potem jeszcze dodać czekoladowe groszki, zagnieść ciasto.
Ciasto będzie dość klejące.
Naoliwioną dłonią formować z ciasta male kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego .
Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość znacznej odległości i delikatnie je spłaszczyć .
Blaszkę wstawić do nagrzanego, do 170 C , piecyka i piec przez około 15-20 minut.
Upieczone ułożyć na kratce i poczekać , aż wystygną.
Ciasteczka najlepsze są takie troszkę chrupiące.
Porady
zamiast molasses można użyć ciemnego cukru trzcinowego .
Komentarze