Podudzia faszerowane grzybami mun i kaszą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne danie z Frytownicy ActiFry

  • 20 min

Składniki:

  • 6 szt podudzi z kurczaka
    30 g grzybów mun
    garść grzybów leśnych suszonych
    1 łyżka sosu sojowo grzybowego
    1 łyżeczka przypraw chińskich
    1 jajko
    3/4 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
    sól
    pieprz
    1/4 łyżeczki imbiru
    2 marchewki
    kawałek pora biała część
    1 łyżka oleju
    1,5 szkl bulionu

    ryż
    surówka z kapusty pekińskiej

Podudzia faszerowane grzybami mun i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia wypłukać, osuszyć i ostrym nożem do filetowania wyciąć ze środka kości.
    Przygotować nadzienie. Grzyby mun razem z grzybami leśnymi ugotować ok 15 min.
    Odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby pokroić w paseczki dodać kaszę, jajko i doprawić przyprawą chińską oraz sosem sojowym, solą pieprzem i imbirem. Wymieszać i nadziać nadzieniem wszystkie podudzia, spiąć jedną lub dwiema wykałaczkami.
    Do naczynia frytownicy ActiFry włożyć nadziane podudzia. Marchewkę obrać i pokroić w ukośne plasterki. Por również w ukośne plasterki. Dodać do podudzi.
    Posypać przyprawą chińską, dodać łyżkę oleju i pół szkl bulionu. W razie gdyby wczesniej zostało nam troszkę nadzienia to też dodać.
    Ustawić minutnik frytownicy na 35 min. W międzyczasie podlać mięso bulionem jeszcze dwa razy.

    Upieczone podudzia podać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej, pora, jabłka i marchewki. Dodatkowo podać słodko kwaśny sos chiński.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy