Placuszki marchwiowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, jeśli jest soczysta, odsącz nadmiar soku na sitku.
2.Startą marchew wymieszaj z dwoma jajkami i czterema łyżkami mąki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni.
3.Smaż placuszki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnij je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
4.Ułóż placuszki na talerzu, na każdym z nich nałóż łyżeczkę jogurtu greckiego, a na to plasterek łososia. Na koniec posyp lekko pieprzem i koperkiem.
Porady
Aby placuszki były ostrzejsze można dodać do startej marchewki pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.
Komentarze