Placuszki marchwiowe z łososiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne i zdrowe placuszki z wędzonym łososiem, mój mąż jest nimi zachwycony!

  • 20 min

Składniki:

  • marchew 500 gramów
    2 jajka
    4 łyżki mąki
    50 gramów łososia wędzonego
    jogurt grecki
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    koperek
    olej do smażenia

Placuszki marchwiowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, jeśli jest soczysta, odsącz nadmiar soku na sitku.
  • 2. Startą marchew wymieszaj z dwoma jajkami i czterema łyżkami mąki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni.
  • 3. Smaż placuszki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnij je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Ułóż placuszki na talerzu, na każdym z nich nałóż łyżeczkę jogurtu greckiego, a na to plasterek łososia. Na koniec posyp lekko pieprzem i koperkiem.

Porady

Aby placuszki były ostrzejsze można dodać do startej marchewki pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy