Pikantne pałki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Szybki sposób na pysznego kurczaka, który może być ozdobą obiadu, lub pyszną przekąską na kolacje, ale sprawdzi się też jako doskonałe danie piknikowe.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10szt pałek z kurczaka
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, słodka papryka
    3 łyżki oliwy do smażenia

    składniki sosu:
    250ml passaty pomidorowej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki suszonego chili
    1/2 łyżeczki soli himalajskiej
    1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Pikantne pałki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umytego i osuszonego kurczaka opruszamy mąką i przprawami. Smażymy na patelni ze wszytskich stron do zarumienienia.
    2. Obsmażone pałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku po 15min. z każdej strony w temp.200 stopn, z termoobiegiem.
    3. W tym czasie łączymy wszystie składniki sosu i dokładnie mieszamy.
    4. Po upływie pół godziny smarujemy kurczaka sosem przy pomocy silikonowego pędzelka, i pieczemy kolejne 5min. Następnie pałki odwracamy i powtarzamy operację smarowani, i zapiekania.
    5. Podajemy z resztą sosu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy