Pierś panierowana w płatkach kukurydzianych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam płatki kukurydziane , z mięsem są bardzo dobre

  • 60 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    kostka rosołowa z zielem angielskim i liściem laurowym
    pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli mielonego
    spora szczypta suszonego pepperoni
    3 duże garście płatków kukurydzianych (ja użyłam z miodem i orzechami ale mogą być też zwykłe)
    szczypta soli i pieprzu (by przełamać słodycz płatków)
    sałatka lub surówka ze świeżych warzyw
    1kg ziemniaków
    szczypta soli ziołowej
    olej do smażenia i pieczenia

Pierś panierowana w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy na spore kawałki.
  • 2. Rozdrabniamy kostkę rosołową, dosypujemy pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, pokruszone pepperoni i szczyptę chilli, dolewamy oliwę z oliwek (lub olej) i dokładnie mieszamy. Zalewamy tym pokrojone mięso i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i posypujemy solą ziołową a następnie pieczemy (ja użyłam do upieczenia ich frytkownicy Actifry ale równie dobrze można to zrobić na grillu lub w piekarniku) około 30 minut.
  • 4. Płatki kukurydziane wsypujemy do moździerza, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie rozdrabniamy na okruszki. Panierujemy w płatkach mokre, zamarynowane mięso i smażymy na oleju.
    Podajemy z upieczonymi ziemniakami i sałatką lub surówką.

Komentarze

Podobne przepisy