Uwielbiam płatki kukurydziane , z mięsem są bardzo dobre
60 min
Składniki:
pierś z kurczaka
kostka rosołowa z zielem angielskim i liściem laurowym
pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta chilli mielonego
spora szczypta suszonego pepperoni
3 duże garście płatków kukurydzianych (ja użyłam z miodem i orzechami ale mogą być też zwykłe)
szczypta soli i pieprzu (by przełamać słodycz płatków)
sałatka lub surówka ze świeżych warzyw
1kg ziemniaków
szczypta soli ziołowej
olej do smażenia i pieczenia
Pierś panierowana w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy na spore kawałki.
2.Rozdrabniamy kostkę rosołową, dosypujemy pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, pokruszone pepperoni i szczyptę chilli, dolewamy oliwę z oliwek (lub olej) i dokładnie mieszamy. Zalewamy tym pokrojone mięso i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i posypujemy solą ziołową a następnie pieczemy (ja użyłam do upieczenia ich frytkownicy Actifry ale równie dobrze można to zrobić na grillu lub w piekarniku) około 30 minut.
4.Płatki kukurydziane wsypujemy do moździerza, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie rozdrabniamy na okruszki. Panierujemy w płatkach mokre, zamarynowane mięso i smażymy na oleju.
Podajemy z upieczonymi ziemniakami i sałatką lub surówką.
Komentarze