Pan Samochodzik

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Inspiracja małymi samochodzikami małego :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 8 jajek, 8 łyżek cukru, 8 łyżek maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa czekoladowa: tabliczka czekolady mlecznej, 2 jajka, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, margaryna lub masło.
    Do dekoracji: ciastka na koła, żelki, lukier plastyczny w kolorze białym i niebieskim (wedle uznania)

Pan samochodzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gęstą pianę. Dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem tortownicę. Na około 25-30 minut wstawiamy do piekarnika (180 st.)
  • 2. Masa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jajka z cukrami ubijamy na ogniu, jak zrobi się piana dodajemy roztopioną czekoladę, chwilę jeszcze ubijamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa czekoladowa ostygnie ucieramy ją z margaryną.
  • 3. Gdy biszkopt jest upieczony, wyciągamy go z tortownicy i zostawiamy do ostudzenia. Wystudzony przekrawamy na 3 krążki. Krążki układamy jeden na drugim i odcinamy boki (będzie to góra samochodu).
  • 4. Odkrojone boki i "nadwozie" samochodu przekładamy masą czekoladową. Boki układamy na "nadwoziu" tworząc dach i smarujemy wierzch masą.
  • 5. Niebieski lukier plastyczny rozwałkowujemy i kładziemy na samochód dociskając i nadając mu prawidłowy kształt. Zbędny lukier odkrawamy i chowamy do woreczka(można ja później jeszcze wykorzystać). Z białego lukru plastycznego robimy szyby i rejestrację do naszego samochodu. obwódki robimy z pozostałej masy czekoladowej. Również masą czekoladową przytwierdzamy ciastkowe koła. Z żelek możemy zrobić pasażerów. Na rejestracji masą czekoladową piszemy imię dziecka.

Porady

żelki warto podciąć z tylu, wtedy będą się lepiej trzymać na lukrze. Lukrowe okna przytwierdzamy lekko zwilżając lukier wodą, smarując miodem lub syropem klonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy