Owsiane muffiny z nutą morelowo - cynamonową z polewą kakowo - morelową

0 (0 ocen)

Gdy najdzie ochota na coś słodkiego a niewiele mamy w szafkach i lodówce.

Składniki:

  • - 1,5 szkl. zmielonych na pył płatków owsianych,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - łyżeczka cynamonu,
    - łyżeczka cukru wanilinowego,
    - 1,5 łyżki brązowego cukru (jeśli lubicie słodsze 2,5 łyżki),
    - 50 g stopionego masła,
    - pół szkl. jogurtu morelowego do picia,
    - jajko.

    polewa:
    - łyżeczka masła,
    - 2 łyżeczki kakao,
    - 1,5 łyżeczki brązowego cukru,
    - 2 - 3 łyżki jogurtu morelowego do picia.

Owsiane muffiny z nutą morelowo - cynamonową z polewą kakowo - morelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera na pył. Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać. Do drugiej miski wlać składniki mokre i dodać rozkłócone jajko. Wymieszać. Wlać płynne (mokre) do suchych i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przełożyć do papilotek na muffinki. Piec w 180 C 20 min. Wystudzić na kratce. Polać polewą.

    Polewa: na najmniejszym palniku postawić garnuszek, wsypać wszystkie składniki polewy, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy