Ogniste nóżki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wspaniały obiad dla fanów ostrych smaczków.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - nóżki z kurczaka: 6 sztuk
    - ketchup pikantny: 4 łyżki
    - warzywa na patelnię mix: 500 gramów
    - olej ryżowy: 2 łyżki
    - suszony czosnek: 2 szczypty
    - czerwona papryka mielona ostra: 2 łyżeczki
    - pieprz: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - oregano: 1 łyżeczka
    - bazylia: 1 łyżeczka

Ogniste nóżki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i rozrywamy rękaw - zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku (skórka będzie chrrrupiąca :))
    W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa smażąc je na patelni z dwoma łyżkami oleju ryżowego i doprawiamy do smaku. Nóżki idealnie sprawdzą się jako danie główne na grilla - wystarczy umieścić je w przygotowanej marynacie z ketchupu i przypraw i trzymać minimum przez dwie godziny i wrzucać na ruszt!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy