Rodzinie bardzo smakują,w sezonie truskawkowym często je robię.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
70 dag. truskawek
7 listków mięty
na każdy pieróg szczypta cynamonu z cukrem waniliowym i cukier
ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl.mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli
dodatkowo:
woda,olej i sól do ugotowania
Pierożki z truskawkami ,cynamonem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki obierz ze szypułek i umyj. Pokrój na cząstki.Z mąki,oleju,soli i ciepłego mleka zagnieć elastyczne ciasto.Rozwałkuj je i wytnij koła.
2.Na każdym kole kładź po kilka kawałków truskawek, posypuj szczyptą cynamonu,cukrem waniliowy i cukrem oraz odrobiną pokrojonej mięty.Zlepiaj pierogi.Gotuj we wrzątku z dodatkiem oleju i soli.
Komentarze