Pierogi czekoladowe z truskawkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,kakao,ciepłej wody i oleju zagniatam elastyczne ciasto.
Odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło.
Truskawki płuczę,szypułkuję kroję na kawałki posypuję cukrem oraz dodaję drobno pokrojone listki mięty.
Obsypuję mąką wtedy owoce nie puszczą soku .
Ciasto cienko wałkuję i wycinam krążki szklanką.
Na wycięte krążki nakładam farsz z truskawek i dokładnie zlepiam brzegi.
2.Wrzucam partiami pierożki do osolonego wrzątku i gotuje 4 min od momentu gdy wypłyną na wierzch.
Wyjmuje łyżką cedzakową układam na talerzach i polewam śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.
Dekoruję truskawkami i listkami mięty.
Komentarze