niedzielny sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Upiekłam go pierwszy raz, ale nie ostatni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na małą keksówkę
    ciasto:
    półtorej szklanki maki
    3 żółtka
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku
    3/4 szklanki cukru
    masa:
    0, 5 kg zmielonego twarogu
    6 jaj
    sok z cytryny
    2 budynie śmietankowe
    szklanka mleka
    cukier waniliowy
    kilka brzoskwiń, np z puszki, z kompotu
    pół szklanki oleju

Niedzielny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną schować w zamrażalniku na kilka minut.
    Wyłożyć blaszkę papierem , wysmarować tłuszczem, wygnieść na spód ciasto.
    W głębokim naczyniu miksować 6 żółtek, z serem, dodawać po trochu mleka, dosypać budynie, cukier, olej, sok. Dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.Ubić pianę z reszty białek, dodać do masy. Wymieszać.
    Wylać na ciasto. Ze schłodzonego ciasta zrobić kruszonkę, trzeć na tartce o grubych oczkach. Piec ok godziny w 180 stopniach.

Porady

Jeżeli pieczemy w standardowej blaszce należy zwiększyć porcje składników .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy