Niedzielny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z jedną cebulką (pokrojoną w kostkę), doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone przygotować jak na kotlety (podsmażona cebulka pokrojona w kostkę, surowe jajko, sól, pieprz – wyrobić na jednolitą masę). Filet pokroić wzdłuż, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.W naczyniu żaroodpornym układać kolejno:
1. Mięso mielone
2. Ser żółty
3. Pieczarki
4. Filety
5. Ser żółty
6. Pieczarki
7. Mięso mielone
8. Solidna warstwa sera żółtego
3.Zupy rozmieszać z mlekiem i wlać na przygotowane danie – nie doprawiać. Zapiekać w temperaturze 190 stopni godzinę.
Porady
Odlałam nadmiar wytworzonego sosu, mięsko wyjęłam na talerz żeby ułatwić krojenie.
Komentarze