Niedzielny przekładaniec

0 (0 ocen)

Smakuje na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    2 filety z kurczaka
    30 dag pieczarek
    2 cebule
    40 dag sera żółtego
    2 szklanki mleka
    2 zupy cebulowe knorr
    jajko

Niedzielny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z jedną cebulką (pokrojoną w kostkę), doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone przygotować jak na kotlety (podsmażona cebulka pokrojona w kostkę, surowe jajko, sól, pieprz – wyrobić na jednolitą masę). Filet pokroić wzdłuż, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno:
    1. Mięso mielone
    2. Ser żółty
    3. Pieczarki
    4. Filety
    5. Ser żółty
    6. Pieczarki
    7. Mięso mielone
    8. Solidna warstwa sera żółtego
  • przekładaniec 3. Zupy rozmieszać z mlekiem i wlać na przygotowane danie – nie doprawiać. Zapiekać w temperaturze 190 stopni godzinę.

Porady

Odlałam nadmiar wytworzonego sosu, mięsko wyjęłam na talerz żeby ułatwić krojenie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy