Naleśniki z rumowymi nektarynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Rum to osławiony trunek żeglarzy. Naleśniki z rumowymi nektarynkami , to pyszne danie dla dorosłych wodniaków.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •szklanka mąki pszennej
    •2 jajka
    •300 ml mleka
    •2 łyżki oleju rzepakowego +olej do posmarowania patelni
    •szczypta soli
    •4 nektarynki
    •2 łyżki masła
    •4 łyżki miodu prawdziwego mazurskiego
    •30 ml rumu

Naleśniki z rumowymi nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać z mlekiem , dodać mąkę i olej rzepakowy, sól. Wszystko wymieszać tak, żeby nie było grudek. Ciasto pozostawić na ok 10 min. Następnie wylewać ciasto porcjami na patelnię wysmarowaną olejem i smażyć placki na złoty kolor.

    Nektarynki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojone nektarynki. Smażyć kilka minut. Dodać miód i rum i jeszcze chwilę smażyć. Naleśniki podawać z rumowymi nektarynkami. Można jeszcze polać miodem jeśli ktoś lubi.

    Pycha.

Komentarze

Podobne przepisy