Murzynek Bambo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny deser do kawy lub herbaty. Każdemu będzie smakować.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    8 łyżek oleju rzepakowego,
    1,5 szklanki mąki,
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu,
    2 łyżki kakao,
    Poncz:
    ½ szklanki mocnej kawy parzonej,
    Masa:
    3 szklanki mleka,
    3 opakowania budyniu czekoladowego,
    3 łyżki cukru,
    200g masła,
    ½ kostki gorzkiej czekolady,
    Dodatkowo:
    ½ puszki masy kajmakowej,
    50g płatków migdałowych.

Murzynek bambo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewamy olej. Następnie dodajemy ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopty nasączamy zimną mocną kawą parzoną.
  • 3. Masa: Dwie szklanki mleka gotuje my razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie czekoladowe. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy. Na końcu do masy dodajemy drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszamy. Masą przekładamy biszkopty.
  • 4. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową oraz posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy