Mule w białym winie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kuchnia francuska słynie z wykwintności i z tego, że jest skomplikowana. Może i jest ale mule w białym winie to proste, smaczne i efektowne danie prosto z Francji :)

  • 20 min

Składniki:

  • 500 gramów muli
    1 /2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    ½ papryczki chilli
    2 lampki białego wytrawnego wina
    1/3 szklanki śmietany kremówki
    Garść świeżej posiekanej natki pietruszki
    Sól., pieprz
    Bagietka

Mule w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule wkładamy do miski z zimną wodą, te które się otworzyły wyrzucamy. Mule starannie myjemy, i przekładamy do miseczki. Cebulę sikamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy rondel (musi mieć pokrywkę). Na rozgrzany rondel, wrzucamy mule, cebulę, czosnek, papryczkę chilli i wszystko zalewamy winem. Przykrywamy pokrywkę, potrząsamy rondlem, gotujemy 2 minuty i czynność powtarzamy. Odkrywamy rondel usuwamy mule które się nie otworzyły. Wlewamy śmietankę, solimy , pieprzymy i posypujemy mule natka pietruszki. Podajemy od razu z bagietką.

Komentarze

Podobne przepisy