Muffinki czekoladowo- kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekolada plus kajmak, czyli ma lepszego połączenia.

  • 60 min

Składniki:

  • • 5 płaskich łyżeczek kakao
    • 200 g margaryny
    • 4 łyżki mleka
    • ¾ szklanki cukru
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3-4 krople aromatu rumowego
    • Cukier waniliowy
    • Szczypta soli
    • 200g miękkiego masła
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 250 g masy kajmakowej
    • Posypka – złote perełki

Muffinki czekoladowo- kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuść w rondelku. Do rozpuszczonej margaryny dodaj cukier i mieszając rozpuść w margarynie. Następnie dodaj mlek i kakao. Zagotuj na bardzo małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia
  • 2. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy po czym ubij na sztywna pianę. Do białek dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i zmiksuj na małych obrotach. Do masy jajecznej dodaj masę kakaową oraz aromat i zmiksuj na małych obrotach.
  • 3. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Brytfannę wyłóż papilotkami i napełnij masą do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25min.
  • 4. Masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i zmiksuj na najwyższych obrotach na gładka, puszysta masę. Do masy maślanej dodaj kajmak oraz sok z cytryny po czym ponownie zmiksuj na gładka masę.
  • 5. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wystudzone Muffinki po czym udekoruj posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy