Muchomorki

0 (0 ocen)

Są bardzo smaczne i zaskakują wyglądem. Wspaniały pomysł na słodki prezent.

Składniki:

  • Ciasto
    Pół kg mąki
    Kostka margaryny
    Szklanka kwaśnej śmietany
    Białko jaja
    Trochę maku

    Krem
    Kostka margaryny
    Pół litra mleka
    Pół szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Cukier waniliowy

    Lukier czerwony:

    Cukier puder
    Sok wiśniowy

    Lukier biały:
    Cukier puder
    Woda
    .

Muchomorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki ciasta posiekać zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po ochłodzeniu ciasto rozwałkować. Wykroić z niego szklanką i foremka do babeczek krążki. Krążki wykrojone szklanką oblepiać na wysmarowaną tłuszczem zewnętrzna strona foremek i piec na złoty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je. Uformować z rulonu ciasta ogonki grzybka. Koniuszki ogonków moczyć w białku i maku następnie upiec. Upieczone kapelusze polać czerwonym lukrem pozostawić do zastygnięcia . gdy czerwony lukier zastygnie zrobić kropki białym lukrem. Do kapeluszy nakładać krem i przykryć krążkiem z dziurką włożyć ogonek w dziurkę.

    Krem:
    Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodać do utartej margaryny.

    Lukier biały:
    Połączyć cukier z wodą tak aby powstał gęsty lukier.

    Lukier czerwony:
    Połączyć cukier z sokiem tak aby powstał gęsty lukier.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy