Mini kotleciki z jajeczkami przepiórczymi dla dzieci

0 (0 ocen)

Wspaniała mini przekąska dla moich synków. Polecam.

Składniki:

  • jajeczka przepiórcze 15 sztuk
    mięso mielone mieszane indyczo-wieprzowe 70 dekagramów
    przyprawa do mięsa mielonego eko, bez glutaminianu sodu 3 łyżki
    natka pietruszki (posiekana) 0.5 pęczka
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3 łyżeczki
    sól i pieprz (do smaku) 5 szczypt
    imbir starty 1 łyżeczka

    Jajko 1 sztuka
    mleko 1 łyżeczka

    bułka tarta 0.75 szklanki
    sezam w ziarnach 2 łyżki
    siemię lniane w ziarnach 2 łyżki

    olej rzepakowy do smażenia 0.5 szklanki
    sałata zielona liście/ do dekoracji 5 sztuk

Mini kotleciki z jajeczkami przepiórczymi dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy na twardo jajka przepiórcze, studzimy i obieramy.

    Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz, imbir, przyprawę do mięsa mielonego.

    Siekamy umytą natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dokładnie masę.
  • 2. Roztrzepujemy widelcem jajko z mlekiem.

    Mieszamy bułkę tartą, siemię lniane oraz sezam, które posłużą za panierkę.

    Jajka przepiórcze oklejamy dookoła farszem mięsnym.

    Każdą koszulkę mięsną smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i obtaczamy w panierce.
  • 3. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naszą przekąskę dla dzieci na złoto.

    Osączamy kulki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i wykładamy w dowolny sposób na talerzu - np. wbijamy w nie wykałaczki i układamy na liściach sałaty lub przekrawamy na pół i układamy na lyżkach lub jemy w całości......

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy