Migdałowe trufelki

0 (0 ocen)

Małe słodkie co-nieco dla dorosłych (ale nie tylko). Pyszne i łatwe do zrobienia.

Składniki:

  • 150 g biszkoptów
    1 czubata łyżka kakao
    275 g mielonych migdałów
    250 g serka mascarpone
    100 ml likieru amaretto

Migdałowe trufelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych biszkoptów wsypujemy kakao i 200 g zmielonych migdałów. Mieszamy, dodajemy serek mascarpone i likier amaretto. Masę dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 2. Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych zmielonych migdałach. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 38 kulek. Zamiast likieru amaretto można dodać 100 ml przegotowanej wody i 1 łyżeczkę aromatu migdałowego. Deser nie jest bardzo słodki. Amatorzy słodkości mogą dodać do masy 1-2 łyżki cukru pudru.

Komentarze

Podobne przepisy