Mazurek na waflach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

ze starego babcinego przepisu

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
    250 gram masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/2 szklanki cukru
    8 łyżek wody
    6 łyżek mleka w proszku
    100 gram białej czekolady
    100 gram mlecznej czekolady

Mazurek na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka.
    Podgrzewać cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
    Ostudzić.
    Do przestudzonej masy wsypać mleko w proszku.
    Energicznie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Masą przełożyć wafle.
    Górę obciążyć najlepiej drewnianą deską.
    Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
    Najlepiej na całą noc.
    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (oddzielnie).
    Za pomocą strzykawek wyciskać kropki czekolady na wierzch mazurka formując dekorację.
    Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy